
Brakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!
Chcesz zamówić sok z kiszonej kapusty? Odwiedź tę stronę.
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znów powróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte uwagi – pomagają łatwo i szybko wprowadzić do naszego organizmu substancje konieczne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich się znajduje?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo związków mających zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Kluczowym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy inny kiszonek to również skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim duża zawartość witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego należy spożywać sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają poradzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks czy wrzody dwunastnicy. Stanowią one też ochronę w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]