
Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat
Potrzebujesz wiadomości o kwaszonkach? Dobrze trafiłeś!
Kiszonki są tak mocno związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański przysmak, rzadko napotykany w pozostałych rejonach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.
Kwaszonki słyną ze swoich własności prozdrowotnych
Wedle historyków metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich zanurzenie w occie, w solance czy też w soli, wykorzystywana jest przez ludzkość od ponad 4 tysiące lat. Ta metoda przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a na terytorium antycznej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niskie pH roztworu, w którym jest on zanurzony, powstrzymuje rozwój bakterii gnilnych. Paręset lat temu był to optymalny sposób, aby zwiększyć okres przydatności do konsumpcji ryb, warzyw oraz mięsa niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego przyjęła się tradycja przyrządzania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o jesieni oraz zimie. Kiszone przetwory od zarania swojej obecności słyną z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście jest prawdą. Cechują się one m.in. dużą zawartością witaminy C, dlatego też żeglarze statków, które zaopatrzone były w kiszonki, sporadycznie chorowali na cyngę. Co ciekawe, w naszym języku kwaszone przetwory z warzyw nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z rzepaku i owoców dyni.
Smak kwaszonek z warzyw różni się w poszczególnych krajach świata
Najbardziej znanym warzywem kwaszonym jest ogórek, rozpoznawany de facto na całym świecie, również w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie cieszy się szeroką popularnością. Natomiast pickle są tam bodaj wyjątkowo lubianym składnikiem kanapek, hamburgerów i hot-dogów. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. paprykę, główki czosnku oraz owoce (przykładowo gruszki).
Ocet i Solanka wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się fundamentem albo istotnym dodatkiem do tysięcy przepisów lokalnych. Należy pamiętać, iż smak kiszonych przetworów bywa inny w poszczególnych regionach świata, bo zależy on od dodatków do zalewy, z których korzysta się w trakcie kwaszenia. Dlatego też ogórek przygotowany według standardowego polskiego przepisu, będzie smakował odmiennie niż ten zakiszony np. w Izraelu.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]