Popularne polskie zupy – barszcz czerwony

Jeśli chcesz kupić barszcz czerwony z butelki, odwiedź tę stronę.

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa tylko świąteczna, którą jemy najczęściej podczas Wigilii bądź znaczących rodzinnych imprez okolicznościowych. Tam, gdzie zwyczaj spożywania posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do innych dań.

Barszcz czerwony to zupa wszechstronna

Wydaje się, iż barszcz czerwony to banalna do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego trochę słodki, a jednocześnie kwaskowaty aromat sprawia, że idealnie łączy się on z innymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy przedkładają jajko na twardo, kawałki kiełbasy oraz ziemniaki, pozostali wrzucają weń pierogi z grzybami, kapustą bądź mięsem. Barszcz czerwony to znakomita potrawa obiadowa, ale także apetyczna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy świetnie pasuje do drożdżówki z mięsnym nadzieniem czy chrupiącego krokiecika z pieczarkami.

Trzeba zaakcentować, że barszcz czerwonynie jest zupą bardzo tuczącą, jeśli nie został zabielony śmietaną. Danie to uważane jest za zdrowe, ponieważ zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również wiele żelaza, i z tej przyczyny rekomenduje się je anemikom. Tymczasem z uwagi na fakt, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem często je się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.

Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – kup bądź zrób sam

Nie powstała jedna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i w inny sposób doprawia tę potrawę. Jedni dosypują do niego troszkę cukru, aby podkreślić naturalny słodki smak buraka, drudzy uwielbiają barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie zawiera więcej kluczowych składników odżywczych. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przyrządzać osobiście, jednak okres fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa w okolicach tygodnia. Jeżeli jednak raptownie nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź przez internet.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]