Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Sprawdź, gdzie zamówić sok z buraka kiszonego.

Od stuleci w rodzimej kuchni wykorzystuje się kiszonki. W ostatnich latach jednakże notorycznie wymienia się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach sklepowych w działach z przetworami.

Sok z kiszonej kapusty – duże ilości minerałów oraz witamin

Zapewne każdy z nas za młodych lat pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty raz za razem podawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, wyjaśniając, że sok jest nadzwyczaj zdrowy, jednakże bardzo cierpki. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to autentyczne źródło witamin! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy PP, C, A oraz E, jak również rozmaite minerały, jak m.in. sód, żelazo i potas. Wiele osób może mieć problem z przywyknięciem do kwaśnego smaku tego soku, niemniej jednak powinnyśmy spożywać go cyklicznie, dlatego że działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, a więc może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co wzmacnia odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej podaje się również osobom, chorym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego soku nie warto nadużywać – wystarczy wypijać około 250 mililitrów soku dziennie.

Gdzie nabyć sok z kwaszonych buraków i innych warzyw?

Drugim lubianym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni i który konsumujemy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajdziemy wiele witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: obniża ciśnienie, podnosi koncentrację, a równocześnie zapobiega obstrukcjom. Choć buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie zaleca się jednakże jego konsumpcji przez osoby borykające się z reumatyzmem lub schorzeniami nerek, a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeżeli nie masz możliwości, aby przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym markecie lub zamówić przez internet na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, że takie soki trzeba składować w niewysokich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]