Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?

Znajdź sól kłodawską niejodowaną.

Sól to związek chemiczny niezbędny do właściwego działania ludzkiego organizmu. Jakie zalety ma niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się wykorzystywać je podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który znakomicie uwydatnia smak posiłków. Pomimo, iż nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozważne dawki (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek regulujący utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych minerałów i pierwiastków, między innymi selen, wapń czy cynk, a jednocześnie nie posiada szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska doskonale podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, magnezu i wapnia

Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o dużym poziomie czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest idealnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest m.in. kopalnią żelaza, potasu czy wapnia, innymi słowy składników koniecznych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, toteż nie zatraca swoich własności i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]